Dimmen van LED lampen

LED lampen en dimmen gaan niet altijd goed samen, want niet elke LED lamp is te dimmen met elke dimmer en niet elke dimmer werkt met elke LED lamp. Daarom willen we in deze blog uitleggen welke verschillende manieren van dimmen er zijn en welke lampen u daarvoor moet gebruiken.

Traploos dimmen met een (wand)dimmer

U heeft verschillende manieren om een LED lamp te dimmen. Wat veel wordt gebruikt, is een dimmer in de wand of aan het snoer en dit in combinatie met een dimbare lamp (lichtbron). Dit is nog steeds de beste manier als u een lamp traploos wilt terug dimmen. Dus als u van 100% naar 0% wilt terug dimmen en zelf het percentage wilt bepalen. Wij adviseren dan om voor een wat hoger wattage lamp te kiezen, want u kunt de lamp dan makkelijk traploos terug dimmen en mocht u de lamp wat feller of minder fel willen zetten dan is dat gewoon mogelijk. Zoals u in de intro heeft kunnen lezen, werkt niet elke dimmer goed samen met elke LED lamp. Het probleem is dat niet alle dimmers elke LED lamp zonder problemen traploos kunnen terug dimmen. Problemen die we vaak tegen komen, zijn dat een LED lamp maar voor de helft gedimd kan worden of een LED lamp begint te knipperen als deze gedimd wordt. Daarom testen wij al onze LED lampen met de dimmers die wij aanbieden in ons assortiment. Dan weten we zeker dat onze aangeboden dimmers ook werken met ons assortiment dimbare LED lampen. Als we weten dat onze dimmers niet goed samen werken met een bepaalde LED lamp, dan zullen we deze dimmer ook niet aanbieden als dimmer voor deze lamp.

Ons advies voor een goede muurdimmer:

(ION - LED inbouwdimmer 0-200w met auto fase afsnijding)

Ons advies voor een stekkerdimmer:

(LED Stekkerdimmer - Dimmer stopcontact 5-150 wit)

Nu denkt u vast, maar dit is toch de enige manier waarop u een lamp kunt dimmen? Nee, zeker niet! Nieuwsgierig geworden hoe u toch een lamp kan dimmen maar zonder een dimmer te plaatsen? Lees dan snel verder!

Dimmen met 3 standen lampen

Wat nieuw is in de verlichtingswereld zijn “SceneSwitch”, “3 settings” of “3 stappen dimbare” lampen. Dit zijn lampen die u kunt dimmen in 3-standen. Hoe werkt dit nu precies? U neemt uw gewone muurschakelaar of schakelaar op het snoer. Met de schakelaar doet u de lamp aan. Hij staat dan op zijn felst / 100%. Als u daarna de schakelaar nog een keer uit doet en gelijk weer aan, dan wordt de lamp een stap terug gedimd naar stand 2 (±40%). Als u dit nog een keer doet, dan wordt de lamp gedimd naar de laagste stand (±10%).

3-standen dimmen:

Dim-to-Warm dimmen:

DIM-TO-WARM

U heeft ook lampen met Dim-to-Warm functie. Dat wil zeggen dat deze lamp terug gedimd kan worden en dat de lamp dan warmer wordt qua lichtkleur. Dus bij 100% lichtopbrengst heeft de lamp een lichtkleur van 3.000 kelvin (wit licht) en als de lamp terug gedimd wordt naar een lager percentage, dan wordt de lichtkleur ook warmer naar bijvoorbeeld 2.200 kelvin (warmwit).

Dimmen via uw smartphone of tablet

De slimme manier om uw lampen te dimmen is via uw smartphone of tablet met smart lampen. U maakt dan gebruik van slimme lampen van bijvoorbeeld Philips Hue. Deze lampen kunnen gedimd worden via een app op uw telefoon en waardoor u helemaal geen dimmer meer nodig heeft. Over Philips Hue en hoe het werkt komen we binnenkort met een aparte blog, waarin u alles kunt lezen hoe dit systeem werkt en wat u nodig heeft.

Dimmen advies

Een veel voorkomende vraag bij ons in de winkel is hoe komt het dat mijn LED lamp thuis knippert? Dat komt omdat een LED lamp in energieverbruik veel lager is dan een gloeilamp. Dan kan het zijn dat u nog een “oude type” dimmer in de wand heeft zitten. Deze dimmer is gewend om een lamp met een hoog wattage te dimmen. Zodra dat hoge wattage vervangen word door een LED lamp met een lage wattage kan de lamp gaan knipperen, doordat het energieverbruik een stuk lager ligt. De bestaande dimmer moet dan vervangen worden door een LED dimmer. Hiervoor kunt u het beste naar één van onze winkels komen of contact opnemen met onze klantenservice.